
Veel likes, shares en reacties zijn natuurlijk fantastisch. Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar? Het is niet iets dat zomaar gebeurt. Daar zit werk in. Wil jij met je organisatie meer interactie op social media met je doelgroep, een grotere betrokkenheid of engagement op social media? Ontwikkel dan een strategie. Hier geven we je alvast 10 tips en tactieken die je in je social media strategie kunt meenemen.
Wat is interactie op social media of social media engagement?
Maar eerst: wat is interactie, betrokkenheid of engagement eigenlijk?
Het gaat om het meten van de interacties van je publiek met je content. De betrokkenheid van op social media kan bijvoorbeeld worden gemeten aan de hand van:
- opmerkingen;
- shares;
- likes;
- saves (item wordt opgeslagen);
- volgers en de groei daarvan;
- vermeldingen (getagd of niet-getagd);
- merk-hashtags;
- click-throughs;
- direct messages (DM’s);
- et cetera.
Waarom is het meten van interactie op social media belangrijk?
Interactie op social media geeft aan dat je publiek niet alleen je content ziet, maar dit ook interessant vindt. Je content heeft impact op jouw publiek. Ze vinden je leuk!
Ten tweede is sterke engagement op social media een belangrijke factor in de algoritmes van social media kanalen. Hoe hoger de engagement, hoe groter de kans is dat de inhoud meer wordt getoond, waardoor jouw content nog meer bereik krijgt.
Hoe meet je interactie of betrokkenheid op social media?
Dat is niet lastig, maar kan op verschillende manieren. De manier waarop je meet is afhankelijk van je social media-doelen. Deel het totale aantal interacties (vind-ik-leuks, aandelen, opmerkingen, verhaalreacties, directe berichten, opgeslagen berichten, enzovoort) bijvoorbeeld door het totale aantal vertoningen, het bereik of het aantal volgers. Check bij het vergelijken met benchmarkcijfers ook hoe die cijfers zijn gemeten.
Wat is een goede engagement rate of een goed percentage van interactie op social media?
Een goede engagement rate of een goed percentage van interactie op social media is van diverse factoren afhankelijk. In welke branche ben je actief? Wat is je doelgroep? Welk social media kanaal wil je meten?
Gelukkig is er onderzoek gedaan. Socialinsider heeft bijvoorbeeld de ‘Social Media Industry Benchmarks’ gepubliceerd en Influencermarketinghub heeft haar onderzoek ‘Social Media Benchmark Report 2022’ online gezet. Statista doet ook onderzoek in Nederland.
Hoe je de interactie op social media verhoogt
Nu je weet wat interactie op social media of social media engagement is, waarom het meten ervan belangrijk is, hoe je het meet en wat benchmarkcijfers zijn, kan je aan de slag met het vergroten van die interactie. Hieronder geven we je 10 tips voor in je social mediastrategie.
Tip 1 – Stel vragen
De meest simpele manier is er gewoon naar vragen. Doe het wel duidelijk, bijvoorbeeld in de afbeelding en stel open vragen. Het is een effectieve manier om in contact te komen met je publiek. Bovendien is het eenvoudig en laagdrempelig om toe te passen. Je kunt ook een gesloten vraag stellen, maar zorg dan voor een poll.
Laat je een woning zien? Vraag volgers om leuke restaurants in de omgeving. Deel je een behind-the-scenes’ post? Vraag volgers in de video om hun mening over het onderwerp. Deel je relevant nieuws? Vraag volgers om hun mening.
Doordat je je volgers de gelegenheid geeft om in te haken op jouw social media uitingen, krijgen ze het gevoel dat ze iets bijdragen aan jouw content.
Tip 2 – Volgers om ideeën vragen
Natuurlijk is de interactie hoger als je publiek een post ziet die ze graag zien. Vraag hen daarom ook gewoon eens wat voor content je ze graag willen zien. Speel daarna heel gericht in op de wensen van je volgers. Je volgers brengen je misschien op ideeën waaraan jezelf nog niet eens had gedacht, win-win!
Wil je iets meer controle, dan kan je hier ook heel goed de poll-functie gebruiken. Je stelt je volgers vragen waarbij je zelf de meerkeuze antwoorden bepaalt. Zo heb je zelf de controle over de onderwerpen (waar wil je meer van zien?), maar evengoed meer interactie. En je volgers hebben invloed op wat er gebeurt op je kanaal.
Tip 3 – Promoot je posts
Wanneer een groter aantal mensen je content ziet is de kans op interactie ook groter. Promoot daarom je posts eens en kijk wat er gebeurt. Het gebruik van advertenties of gepromote berichten is een goede manier om jouw boodschap bij een groter aantal mensen uit je doelgroep te krijgen.
Tip 4 – Reageer op vragen en opmerkingen
Krijg je een reactie op een post? Dan is het nuttig én beleefd om daar zelf weer even op te reageren.
Wanneer je dat doet erken je je volger en voelt deze zich gezien en gehoord. In de toekomst zal deze ook weer sneller een actie op je post ondernemen.
Tip 5 – Post consistent en op de juiste tijden
Hoe meer je post, hoe meer kansen je volgers hebben om te reageren. Houd je vast aan een consistent schema om je berichtenfeed vers te houden en je volgers te blijven prikkelen.
Natuurlijk is het ook belangrijk om consequent op de juiste momenten te posten. Als je een bericht plaatst terwijl je doelgroep met andere dingen bezig is, heb je een beperkt bereik.
Social mediatool Coosto heeft de piektijden voor interactie op verschillende social media kanalen onderzocht:
Instagram
Vrijdag 12 uur
Donderdag tussen 18 en 20 uur
Woensdag 12 uur
Facebook
Dinsdag, woensdag en donderdag tussen 18 en 20 uur
Woensdag 12 uur
LinkedIn
maandag tussen 10 en 13 uur
Dinsdag en donderdag tussen 8 en 11 uur
Woensdag van 9 tot 12 uur
Vrijdag van 13 tot 15 uur
Zaterdag van 10 tot 14 uur
Twitter
Dinsdag tussen 19 en 21 uur
Woensdag en donderdag 12 uur
YouTube
Doordeweeks 16 uur
Maandag 18 uur
Pinterest
Elke dag om 22 uur
Tip 6 – Gebruik Stories/verhalen
De Stories op Instagram hebben een enorm bereik. Inmiddels kent Facebook natuurlijk ook de ‘Verhalen’. Een half miljard mensen gebruiken dagelijks Stories en 62% van de gebruikers zegt meer geïnteresseerd te zijn in een merk of product nadat ze het in Stories hebben gezien.
Tip 7 – Gebruik CTA’s in je Stories / Verhalen
Maak in je Stories of verhalen gebruik van de diverse mogelijkheden om tekst, stickers, gifjes of links toe te voegen. Die vergroten de kans op interactie!
Tip 8 – Gebruik meer van de juiste hashtags
Als je hashtags op de juiste manier gebruikt kan je behoorlijk wat verkeer genereren. Overdrijf je het (op Instagram mag je maximaal 30 hashtags gebruiken bijvoorbeeld), dan wordt het wat ‘desperate’.
Aan te bevelen aantal hashtags per social kanaal:
- Instagram: minimaal 2, anders word je niet gevonden en valt de interactie ook tegen
- Facebook: 2
- LinkedIn: 3 tot 5
- Twitter 1 of 2
- Pinterest: 4 of 5
Denk goed en strategisch na over de hashtags die je gebruikt. Wil je een specifieke community of branche te bereiken? Wil je deelnemen aan een trending gesprek? Of misschien je merkcampagne promoten? Zoek en vind hierbij de juiste hashtags.
Tip 9 – Deel content van je volgers (bijvoorbeeld in Stories)
Het draait niet om jou en je organisatie. Het draait om je doelgroep. Gebruik social media kanalen daarom ook niet alleen om te zenden. Zorg ervoor dat je luistert en contact maakt met je doelgroep.
Een geweldige manier om dat te doen, is door de content die je doelgroep plaatst opnieuw te posten of te delen. Als iemand je koffiemerk tagt in een bericht over een heerlijke lazy Sunday, plaats dat bericht dan in je Story/Verhaal of deel het op je tijdlijn!
Tip 10 – Gebruik Carrousels voor interactie op social media
Ja, carrousels werken goed! Op Instagram presteren ze het beste als het om social engagement gaat.
Met een carrousel vertel je een verhaal. Elk social kanaal werkt een beetje anders, maar op Instagram kan je bijvoorbeeld een aantal afbeeldingen, video’s of tekstbanners per bericht selecteren, uploaden en plaatsen.
Laat bijvoorbeeld een aantal afbeeldingen zien van je werkdag, van een productieproces, over hoe je je bedrijf bent begonnen, of misschien een informatieve serie met tips voor het een of ander. Wat is van waarde voor je doelgroep?
Nodig uit om het bericht op te slaan! Mensen houden van tips of hacks die ze later kunnen opzoeken en toepassen.
Klaar om de betrokkenheid van sociale media te vergroten?
Dit zijn tien tips om de interactie met je doelgroep op sociale media te vergroten. Probeer ze uit en kijk wat er voor jou werkt!
Heb je vragen over het uitvoeren van een aantal van deze tactieken? Stel ze gerust, stuur gewoon een mailtje.