
SEO, oftewel Search Engine Optimization, is de nummer één marketingoplossing als het gaat om een hogere positie in zoekmachines zoals Google. Maar wat is zoekmachine optimalisatie nu precies? En nog belangrijker; hoe zet je dit op de juiste manier in voor jouw organisatie?
Wat houdt SEO in?
SEO omvat alle werkzaamheden die je uitvoert om een hogere positie in de zoekmachines te verkrijgen. Hoe hoger jouw website scoort bij relevante zoekopdrachten, hoe meer organische bezoekers je website krijgt.
Organisch? Ja. Bezoekers kunnen op verschillende manieren op je website komen. Bijvoorbeeld via sociale media, betaalde advertenties, of de (onbetaalde) zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Bezoeken via deze onbetaalde zoekresultaten noemen we organisch verkeer. Voor dit verkeer betaal je niet, maar moet je wel een hoge ranking in de zoekmachines hebben. Wil je aan de slag met SEO? Download hier dan 10 SEO tips voor een website die scoort!
Hoe werkt SEO?
SEO is niet iets dat je één keer instelt en daarna niet meer naar om hoeft te kijken. Nee, je moet je website continu blijven analyseren en optimaliseren. Zoekmachines zoals Google tonen bij elke zoekopdracht resultaten die zij het beste bij de zoekopdracht vinden passen. De meest relevante websites (volgens Google) worden als eerste getoond. Hiervoor wordt een algoritme gebruikt, maar deze verandert regelmatig. Er zijn verschillende website-elementen die bijdragen aan een hogere ‘waardering’ door zoekmachines. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Relevantie (komen de zoekwoorden uit de zoekopdracht overeen met de informatie op de website?)
- Populariteit (krijgt de website veel links vanuit andere websites?)
- Kwaliteit (is de website en de content hierop van voldoende kwaliteit?)
- Technische SEO (hoe is de techniek van je website?)
Kiezen van relevante zoekwoorden
Een zoekopdracht bestaat altijd uit zoekwoorden. Het is voor jouw website belangrijk om de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden op te nemen in de teksten op je website. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘online marketing bureau Utrecht’, en je hebt een online marketing bureau in de regio van Utrecht, wil je hier natuurlijk in de zoekresultaten terecht komen. Om ook daadwerkelijk getoond te worden, moet dit zoekwoord een aantal keer op de website terugkomen. Er is geen gouden regel voor de hoeveelheid, maar streef naar een minimum van 3 keer.
Stel om te beginnen een aantal belangrijke zoekwoorden voor jezelf op waarop je gevonden wil worden. Breid deze lijst vervolgens uit door in Google de aanvul-opties te bekijken. Wanneer je het zoekwoord in Google intoetst, geeft Google je eronder een aantal suggesties. Zoals in het voorbeeld hiernaast te zien is, wordt er naast ‘online marketing bureau Utrecht’ ook veel gezocht op bijvoorbeeld ‘digitaal marketing bureau’ en ‘online marketing bureau Amersfoort’.
Niet alle resultaten zijn even interessant. Om de juiste zoekwoorden verder uit te breiden, kan een zoekwoordplanner worden geraadpleegd. Hier zijn er online genoeg van te vinden, maar via Google Ads (de omgeving waarin je advertenties voor Google kunt opmaken en beheren) kan dit gemakkelijk en gratis.
Linkbuilding
‘Inbound links’ zijn zeer belangrijk als het gaat om een goede positie in de zoekresultaten. Maar wat houdt linkbuilding in en wat zijn inbound links?
De inbound links, of backlinks, zijn links die vanaf een andere website naar jouw website verwijzen. Ze zijn de mond-tot-mond reclame voor zoekmachines: Wanneer je vijf willekeurige voorbijgangers vraagt welk restaurant de beste lunch serveert, en ze noemen alle vijf hetzelfde restaurant, neem je vrij snel aan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Backlinks doen dit voor zoekmachines. Hoe meer (relevante) links, hoe belangrijker jouw website wordt gevonden. Zo staan wij bijvoorbeeld op deze pagina ‘Top SEO Agencies in the Netherlands‘.
Interne links op je eigen website helpen ook bij SEO. Heb je veel interne links naar een bepaalde pagina, dan geef je een signaal aan de zoekmachines dat deze pagina belangrijk is (zolang je hierin niet overdrijft natuurlijk).
Optimaliseer je website
We hebben het net gehad over de juiste zoekwoorden opnemen in de tekst, maar de content op zich is ook belangrijk voor je ranking. Wanneer je bijvoorbeeld te veel zoekwoorden opneemt die eigenlijk niet in de tekst passen, is de website een stuk minder gebruiksvriendelijk. Dit ‘bestraffen’ zoekmachines met een lagere positie. Schrijf je teksten dus voor de lezer, hoe langer zij op de pagina blijven, hoe beter je website scoort. Deze statistieken zijn gemakkelijk terug te vinden in Google Analytics.
De technische kant van SEO
SEO gaat niet alleen over tekst en content. Het heeft ook een belangrijke (!) technische kant. Deze technische kant zorgt ervoor dat zoekmachines jouw website goed kunnen crawlen (bekijken) en indexeren. Een website sneller, makkelijker te crawlen, en begrijpelijk maken voor zoekmachines zijn de belangrijkste punten die helpen bij technische optimalisatie. De technische SEO omvat zaken als de sitemap, laadsnelheid, meta informatie en structured data. Wanneer je de technische kant van SEO op jouw website ook goed voor elkaar hebt, zal deze weer een stukje beter scoren in zoekmachines.
Waarom SEO belangrijk is
Een goede SEO-strategie zorgt dus voor een hogere positie in de zoekmachines en meer verkeer naar je website. Door al je content ‘SEO-proof’ te maken, wordt de website automatisch relevanter, waardoor bezoekers langer op je website blijven. Met de juiste zoekwoorden trek je tevens de meest relevante doelgroep naar je website, waardoor de kans op conversies stijgt!
SEO uitbesteden?
Marbase zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt. Ben jij opzoek naar een online marketing bureau om jouw SEO uit te besteden? Of wil je weten hoe jouw website er SEO technisch voorstaat? Neem contact met ons op via het formulier hier beneden. Laten we het er eens over hebben!